Rezervimet më të njohura të sporteve elektronike në Turqi

Në Turqi, bastet janë shumë të kufizuara. Por përveç kësaj, turqit vazhdojnë të luajnë bixhoz në mënyrë diskrete në internet. Bastet online esports kanë tërhequr vëmendjen në rritje vitet e fundit ndërsa industria e lojërave video vazhdon të rritet. Raportet e shpërndarjes së të ardhurave nga lojërat dhe bastet e operatorëve dhe tregtarëve përmirësohen me prezantimin e lojërave dhe aktiviteteve të basteve të reja dhe unike. Lojtarët duhet të jenë të kujdesshëm dhe të hulumtojnë për të shmangur përplasjen me agjencinë e zbatimit të ligjeve të basteve.

Edhe pse lojtarët kanë akses në tregje të ndryshme bastesh, ata nuk kanë akses në tregje të tëra bastesh në disa lojëra. Bastorët mund të mos jenë në gjendje të bastojnë në lojërat rajonale që zhvillohen në vende të tjera për shkak të mosdisponueshmërisë së ofruesve të licencuar. Edhe faqet e internetit që lejohen të funksionojnë në Turqi duhet të ndjekin rregullat strikte dhe lojtarët duhet të përballen me të njëjtat kufizime, siç janë shanset e kufizuara të basteve në lojëra të kufizuara.

Rezervimet më të njohura të sporteve elektronike në Turqi
Liam Fletcher
WriterLiam FletcherWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher
LocaliserArdit KrasniqiLocaliser

Sidoqoftë, përdoruesit mund të përdorin shërbime të njohura VPN për të anashkaluar këto çështje. Megjithatë, disa vështirësi mund të ndodhin kur përpiqeni të transferoni fonde ose të bëni tërheqje nga libralidhësit. Këshillohet kujdes ekstrem kur merreni me to. Lojtarët që bastojnë në esports në internet duhet ta kenë prioritet kërkimin e një arkivisti esports që ka rregulla shumë të qarta kundër mashtrimit dhe shumë kriptime për t'u siguruar që transaksionet e tyre janë të sigurta dhe të sigurta.

Section icon
Historia e basteve esports në Turqi

Historia e basteve esports në Turqi

Edhe pse shumë turq ishin kundër lojërave të fatit, një sërë ndryshimesh legjislative kanë lejuar legalizimin e disa kazinove dhe basteve të garave me kuaj. Në vitin 1984, ligjvënësit miratuan ndryshimet në ligj që i bënë të ligjshme bastet e garave me kuaj dhe kazinotë u legalizuan në vitin 1990.

Ndryshimi në pozicionet e ligjvënësve zgjati vetëm disa vjet dhe në vitin 1996, qeveria filloi të forcojë kontrollin e saj mbi kazinotë me bazë tokësore. Përveç kësaj, u miratuan rregulla të reja që rregullojnë pagesën e fituesve. Ideja e mbylljes së kazinove u diskutua atë vit dhe pasi shumë njerëz ranë dakord, ideja u ngrit përsëri në 1998.

Bastet online nuk i kanë shpëtuar vëmendjes së ligjvënësve dhe aktivitete të tilla u shpallën të jashtëligjshme në vitin 2006. Megjithatë, përpjekjet e qeverisë për të penguar turqit nga bastet në internet nuk kanë dhënë rezultatet e dëshiruara. Si rezultat, ligjvënësit dolën me idenë e forcimit të kontrolleve mbi operacionet për të tillë prezantues dhe rritjen e gjobave për shkelësit.

Esportet në ditët e sotme në Turqi

Me kaq shumë rezervistë të sporteve elektronike të disponueshme në 2018, ka shumë operatorë që mbulojnë ngjarjet më të mëdha të lojërave në botë. Me kaq shumë zgjedhje, një nga sfidat është të vendosni për faqen e duhur të basteve për t'i besuar dhe vlerësuar ndërkohë bast në Esports. Gjatë shqyrtimit të një ofruesi, ndër gjërat e para që lojtari duhet të kërkojë është nëse ata kanë një leje efektive nga një rregullator me reputacion. Kur vendosni baste esports, gjithmonë shkoni për faqet më të mira të basteve esports në Çeki. Nëse një libralidhës u shërben vendeve që nuk janë të rregulluara, përdoruesit mund të përballen me probleme ligjore pas basteve dhe tërheqjes ose depozitimit të parave.

Historia e basteve esports në Turqi
E ardhmja e basteve esports në Turqi

E ardhmja e basteve esports në Turqi

Ndërsa kazinotë dhe makinat e lojërave janë rreptësisht të ndaluara në Turqi, qeveria turke rregullon shumë forma të lojërave të fatit, të tilla si lotaria, garat me kuaj dhe baste sportive në internet. Marrëveshjet e licencimit të lëshuara nga qeveria turke rregullojnë lojërat e fatit në distancë. Këto monopole mund të duken të njohura, por shpesh janë zgjedhja e tyre e vetme për bastorët turq dhe bastorët sportivë.

Turqia tani është përpjekur të pajtohet me politikat dhe udhëzimet e BE-së ndërsa punon për t'u bërë një anëtare zyrtare e BE-së. Ky është një hap në drejtimin e duhur për tifozët turq të esports. Qeveria turke shpalli një tender në vitin 2019 për funksionimin e basteve pari-mutuel dhe basteve me koeficient fiks në emër të saj. Do të duhet pak kohë përpara se lojtarët turq të kenë më shumë të drejta dhe opsione bastesh, kështu që ndërkohë, ata do të duhet të mbështeten në librat më të mirë esports, edhe nëse ndodhen jashtë Turqisë.

A po ecën Turqia në drejtim të legalizimit apo largimit prej tij?

Turqia po bën hapa përpara drejt lehtësimit të rregulloreve të saj të lojërave të fatit. Ministri i Financave u tha gazetarëve në një intervistë të janarit 2018 se rregullatorët turq do të punojnë në vitin 2018 për të barazuar fushën e lojës për operatorët turq të basteve. Megjithatë, ai nuk pranoi të bëjë ndonjë propozim specifik për këto përmirësime që do të bëheshin.

Së fundmi, shteti ka rritur në 20% normën e taksës së zbatueshme për aktivitetet e lojërave të fatit nga 10%. Këto tregojnë se qeveria mund të jetë duke e zbutur qëndrimin e saj duke ruajtur normat e larta të taksave. Çdo përmirësim duhet të jetë në përputhje me rregulloret shtetërore. Në Turqi, transaksionet financiare janë të rregulluara rreptësisht. Qofshin të ligjshëm apo të paligjshëm, lojtarët janë të detyruar të paguajnë taksa për të gjitha fitimet e basteve. Turqia ende nuk ka bërë një deklaratë zyrtare për kriptovalutat si bitcoin.

E ardhmja e basteve esports në Turqi
A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?

A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?

Kumari në Turqi është shumë i rregulluar. Ligjvënësit janë zhvendosur nga një ekstrem në tjetrin gjatë viteve, me periudha kur u vendos një ndalim mbarëkombëtar dhe të tjera kur u lejuan disa aktivitete të lojërave të fatit. Qytetarët lejohen të vënë baste për sportet sipas legjislacionit aktual të vendit, i cili ndalon shumicën e formave të lojërave të fatit, për sa kohë ata përdorin shërbimet e platformës shtetërore të basteve, IDDAA. Për më tepër, banorët e vendit kanë akses në aktivitete të ndryshme, duke përfshirë lojërat e fatit. Lojërat numerike, lotaria, lotari ose lojërat me fitim të menjëhershëm janë shembuj.

Legjislacioni i Sporteve të Turqisë

Është e rëndësishme të theksohet se legjislacioni i vendit për lojërat e fatit nuk bën dallimin midis lojërave të fatit offline dhe atyre online, por përqendrohet në aktivitetet e basteve në përgjithësi. Si rezultat, pa marrë parasysh se sa lojtarët e basteve preferojnë të vendosin bastet e tyre, përkufizimi i përgjithshëm i lojërave të fatit zbatohet në çdo kohë.
Pavarësisht kufizimeve të rënda, popullit turk nuk i ndalohet plotësisht pjesëmarrja në aktivitetet e lojërave të fatit. Disa lloje të basteve dhe lojërave të fatit nuk përmenden në mënyrë specifike në ligjet e vendit, por ende rregullohen prej tyre.

Vlen të përmendet se kumari i ligjshëm dhe i paligjshëm rregullohen veçmas. Lojërat e fatit rregullohen me Dekretin nr. 320, i cili rregullon Administratën Kombëtare të Lotarisë. Nga ana tjetër, futbolli dhe sportet e tjera dhe Ligji i basteve i referohet pjesës së legjislacionit që rregullon bastet sportive. Është gjithashtu e ligjshme të vish bast në garat e kuajve vetë, dhe Ligji për Garat me Kuaj rregullon këtë lloj kumari.

A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?
Aktet e basteve në Turqi

Aktet e basteve në Turqi

Ligjet e vendit evropian në lidhje me tatimin, fondet dhe tarifat publike të vendosura për lojërat përdoren për të monitoruar aktivitetet e lojërave të fatit në vend. Rregulla të tjera që rregullojnë se si lojërat e fatit, bastet e garave me kuaj dhe bastet sportive përfshijnë Ligjin e Komunikimeve Elektronike, Ligjin për Transmetimin në Internet dhe Luftimin e Veprave Penale të kryera nëpërmjet Transmetimeve në Internet.

Të gjitha format e lojërave të fatit janë të paligjshme në Turqi, përveç atyre të përjashtuara, dhe nuk ka asnjë dallim të rëndësishëm midis basteve offline dhe atyre online. Vlen të theksohet se Turqia është vendi i parë që ndjek operatorët që jo vetëm shkelin rregullat duke ofruar shërbime në të gjithë vendin, por gjithashtu synojnë qytetarët e saj. Gjobat ka të ngjarë të vendosen për njerëzit që shkelin ligjin dhe bankierët dhe njerëzit që drejtojnë kazinotë dhe dhomat e pokerit mund të burgosen.

Për shkak të masave të rrepta dhe ndaluese të miratuara në vitin 2007, tifozët e lojërave të fatit në vend u kufizuan vetëm në një faqe bastesh. Kompania shtetërore e basteve sportive, IDDAA, është aktualisht i vetmi vend bastesh që lejohet t'u shërbejë qytetarëve të vendit. Pasi Turqia ndaloi lojërat e fatit në internet jo-shtetëror, disa operatorë kundërshtuan ligjin dhe vazhduan të merrnin baste nga qytetarët turq.

Ligjet dhe politikat e rëndësishme të basteve në Turqi

Në vitin 2006, shteti ndaloi lojërat e fatit në internet. Për më tepër, ajo i ashpërsoi ato kufizime në vitin 2013, kur Turqia u bë ndër vendet e para që synonte lojtarët individualë të kumarit. Sipas këtyre politikave, një person që zbulohet duke përdorur një shërbim të lojërave të fatit në internet, përveç firmës shtetërore të basteve sportive IDDAA, rrezikon një gjobë deri në tre mijë lira turke (600 dollarë). Ofruesit, si dhe institucionet financiare që lehtësojnë këto aktivitete të lojërave të fatit, mund të përballen me dënime të ashpra, të cilat mund të përfshijnë burg.

Një libralidhës i madh evropian raportoi se Turqia përbënte gati një të katërtën e të gjithë biznesit të saj pas hyrjes në fuqi të politikave të reja. Për sa kohë që vendi nuk ka një ligj kundër tij, shumë kompani të njohura çeke të basteve esports në vende të tjera vazhdojnë të marrin lojtarët turq të kumarit.

Aktet e basteve në Turqi
Lojërat e preferuara të lojtarëve turq

Lojërat e preferuara të lojtarëve turq

Bastet e sporteve përfshijnë individë që vënë baste mbi rezultatet e garave lokale ose ndërkombëtare me shpresën për të fituar një shumë të caktuar parash nga ofruesit e basteve. Për shkak të politikave të shumta që rregullojnë industrinë e lojërave të fatit në internet në Turqi, kumarxhinjtë ndonjëherë kanë probleme me depozitimin e fondeve në llogaritë e tyre të basteve esports. Në shumicën e rasteve, kur përpiqeni të bëni transaksione me faqe interneti të lidhura me bastet, metodat e njohura të pagesës, si kartat e kreditit, transfertat bankare dhe transfertat bankare, refuzohen.

Për të financuar me sukses, me efikasitet dhe me kosto të përballueshme llogaritë e tyre të basteve elektronike, shumica e banorëve turq tani janë të detyruar të përdorin kuletat elektronike dhe madje edhe kriptovalutat. Bazuar në mënyrën që përdorni për të financuar llogarinë tuaj të basteve esports, procesi është zakonisht i drejtpërdrejtë dhe i shpejtë. Megjithatë, lojtari duhet të kërkojë ofruesin që do të ketë një mënyrë pagese që do të jetë e përshtatshme për ta.

Shumëllojshmëri opsionesh bastesh

Futbollistët kanë një shumëllojshmëri tregjesh esports për të zgjedhur. Për t'u dhënë përdoruesve sa më shumë opsionet e basteve, shumica e bastebërësve të njohur të esports që ofrojnë shanse në lojërat e esports do të mbulojnë garat kryesore të esports, kualifikimet e vogla rajonale dhe ndonjëherë ndeshje të vogla. Për të filluar, vëtësi i basteve duhet të kërkojë një faqe të mirëfilltë, të autorizuar ofruesi që do të ofrojë baste esports dhe, në një farë mënyre, do të pranojë lojtarë turq.

Rekomandohet që lojtarët të regjistrohen në dy ose më shumë rezervistë, nëse është e mundur, për t'u mundësuar atyre të bëjnë një krahasim të shansetave dhe të sigurojnë vlerën më të mirë të mundshme kur vendosin një bast. Ka shumë faqe të mira bastesh esports, por 1xBet, ComeOn, Betway dhe 22Bet janë më të mirat. Dota 2 turnetë, Call of Duty, CS: GO, FIFA, Heroes of the Storm, Fortnite, League of Legends dhe StarCraft II janë lojëra shumë të njohura esports për lojtarët turq.

Lojërat e preferuara të lojtarëve turq
Metodat e pagesës në Turqi

Metodat e pagesës në Turqi

Faqet e basteve sportive që pranojnë Jeton dhe WebMoney nga Turqia. Jeton është një portofol dixhital që lejon përdoruesit të bëjnë depozita dhe tërheqje të menjëhershme pa pasur nevojë të paguajnë tarifa të tepruara. Ai gjithashtu u mundëson basteve sportive të bëjnë pagesa pa zbuluar asnjë nga informacionet e tyre financiare në internet, gjë që shpjegon pse është kaq popullor.

WebMoney është një tjetër mundësi pagese që shumë lojtarë turq preferojnë ta përdorin kur bastojnë në esports në internet. Zakonisht është i disponueshëm si për rimbushje ashtu edhe për tërheqje, gjë që shton komoditetin e kësaj mënyre pagese.

Kuponët me parapagesë po bëhen gjithnjë e më të popullarizuar në mesin e kumarxhinjve turq, dhe kjo nuk është vetëm për shkak të gamës së kufizuar të opsioneve në dispozicion të tyre. Paysafecard është një mënyra e pagesës që duhet të provoni për bastorët e sportit për arsye të ndryshme, një prej të cilave është shpejtësia me të cilën kryhen transaksionet.

Një arsye tjetër pse entuziastët e lojërave të fatit preferojnë të përdorin kuponët e Paysafecard me parapagesë është niveli i lartë i sigurisë që ato ofrojnë. Duke pasur parasysh këtë, vlen të përmendet se kjo mënyrë pagese nuk dyfishohet gjithmonë si një opsion i parave dhe se shuma maksimale e depozitës është zakonisht më e ulët.

Kur luani kumar në internet, të kesh opsione të sigurta dhe të sigurta pagese është kritike. Shumica e basteshkruesve online mbështesin këto metoda të provuara dhe të vërteta.

Metodat e pagesës në Turqi
Pyetjet e shpeshta

Pyetjet e shpeshta

A janë të ndaluara bastet në Turqi?

Jo, kumari është i autorizuar në vend. Megjithatë, të gjitha aktivitetet e lojërave të fatit janë të rregulluara rreptësisht.

A është e ligjshme të vihet bast duke përdorur kriptovaluta në Turqi?

Vendi nuk ka marrë ende një pozicion për kriptovalutat. Si rezultat, shumë prodhues të basteve në internet tani pranojnë Bitcoin, Ethereum dhe kriptoma të tjera të njohura si mënyra për të vënë bast.

A ka shumë baste esports në Turqi?

Në vend, tregu konkurrues i lojërave ka shpërthyer në popullaritet. Klientët po grumbullohen në faqet e basteve esports për shkak të famës së tyre të sapogjetur.

A mund të përdoren kartat e kreditit për të paguar bastet e sporteve në Turqi?

Opsionet e depozitimit dhe të tërheqjes për bastet sportive janë shumë të kufizuara, dhe kartat e kreditit dhe të debitit nuk janë zgjedhjet më të mira për lojtarët turq.

A është e mundur të vihet bast në esports në Turqi duke përdorur një transfertë bankare?

Transfertat bankare nuk janë opsioni më i mirë i disponueshëm për bastorët. Është e rrezikshme të përdorësh ndonjë nga këto mënyra pagese për shkak të rregullave strikte të Agjencisë së Rregullimit dhe Mbikëqyrjes Bankare (BRSA).

A është e mundur të përdoren faqet ndërkombëtare të basteve esports në Turqi?

Pagesa dhe bllokimi i IP-së janë dy metoda të përdorura nga autoritetet. Kjo është në përputhje me kërkesat e Ligjit për transmetim në internet dhe parandalimin e veprave penale të kryera përmes transmetimit në internet. Nga ana tjetër, lojtarët mund të përdorin aplikacione të njohura VPN për t'i kapërcyer këto kufizime vetë, por ata do të duhej të merrnin rrezikun.

Pyetjet e shpeshta